Cultuuronderwijs op de IJsselster: een mooie aanvulling op het lesprogramma

Cultuuronderwijs op de IJsselster: een mooie aanvulling op het lesprogramma

De IJsselster vindt een brede ontwikkeling van kinderen belangrijk. Cultuuronderwijs is daarom geen aanvulling op het lesprogramma, maar een onderdeel van het lesprogramma. Cultuur en kunst zijn niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk voor de ontwikkeling en vorming van kinderen. Kinderen ontwikkelen kunstzinnige en creatieve talenten en competenties en daarnaast leren ze de waarde van kunst en cultuur begrijpen.

Cultuurcoördinator

Op De IJsselster is Noor Bos cultuur coördinator. Cultuuronderwijs kan gezien worden als een reis, waarbij kinderen onderweg leren betekenis te geven aan de wereld waarin ze leven. Kinderen hebben onderweg een gids nodig. Dit mooie citaat van P. Mols is de openingszin van het cultuurbeleidsplan van De IJsselster.
De leerkrachten hebben behalve de taak van het overdragen van kennis over bijvoorbeeld schilderkunst, beeldhouwkunst, muziek of dans ook een begeleidende taak. Ze helpen de leerling te laten ontdekken op welke manier hij of zij zich kan uitdrukken door middel van een kunstvorm.

Sinds twee jaar werken ze op De IJsselster met een creatieve carrousel, dat betekent dat ze in elke unit gedurende drie weken groepsdoorbrekend een creatieve activiteit aanbieden. De leerkrachten krijgen hierbij ondersteuning van vakdocenten van Quintus op het gebied van muziek en beeldende vorming.

Ontdekken

Cultuureducatie geeft kinderen ruimte om te ontdekken en kinderen leren reflecteren op zichzelf en de wereld om zich heen. Ze leren kritisch kijken en ontdekken hun eigen creatieve talenten. De kunst van het lesgeven is de kunst in het bijstaan bij die ontdekking: wat kan ik, wie ben ik ? In dit proces is het belangrijk dat kinderen worden uitgedaagd om uit te proberen, niet voor niets lees je als je onze school binnenkomt het beroemde citaat van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit geprobeerd, dus ik denk dat ik het kan!’

Meer weten?

Neem contact op met de directie van De IJsselster: neem telefonisch contact op (038) 331 90 33 of kijk eens op www.kbsdeijsselster.nl.